مدیریت دفتر تحقیق و توسعه

۱۳۹۰/۰۶/۰۶

عناوين مطالب مرتبط با ارتقاء آگاهيهاي عمومي در زمينه مصرف منطقي دارو

الف- مصرف منطقي دارو:

1-    در مراجعه به پزشك هرگز براي نوشتن دارو اصرار نكنيم،عدم تجويز دارو در صورت تشخيص پزشك، اولين و بهترين گزينه است.

2-    هر چقدر نسخه پزشك از نظر تعداد اقلام دارويي كمتر باشد،مطلوب تر است.پس بي دليل جهت تجويز داروي اضافي اصرار نكنيم.

3-    در صورت نياز به تجويز دارو،خصوصا در مورد بيماران سرپايي، داروهاي غيرتزريقي گزينه اول هستند.

4-    هرگز به پزشك خود در مورد نوشتن داروهاي تزريقي در موارد غير ضروري اصرار نكنيم.

5-    داروهاي تزريقي عامل بيشترين عوارض جانبي در مركز ثبت عوارض جانبي داروها در وزارت بهداشت مي باشند.

6-    مصرف سرانه داروهاي تزريقي در كشور 4 برابر استانداردهاي جهاني است.

ب- داروهاي گياهي:

1-    داروهاي گياهي فاقد شناسنامه دارويي(عدم ذكر تركيبات موثره و ميزان آنها –تاريخ ساخت و انقضاء و مجوز وزارت بهداشت بر روي جلد دارو)به دليل عدم اطمينان از تركيبات آن غيرقابل مصرف مي باشند.

2-    توليدكنندگان غيرمجاز داروهاي گياهي، گاه براي افزايش تاثير فرآورده،مواد غيرمجاز به آنها افزوده و بر روي جلد دارو نامي از آنها نمي برند.

3-    صرف ادعاي وجود تركيبات گياهي و طبيعي در يك فرآورده دليل بي خطر بودن آن نيست.

4-    داروهاي گياهي نيز همچون ديگر داروها داراي عوارض جانبي، تداخل اثر(با ديگر داروها ، موادغذايي ويا تست هاي آزمايشگاهي) و موارد منع مصرف(در برخي افراد)مي باشند.

5-    تجويز زير نظر پزشك و استفاده با مشاوره داروساز، تنها راه اطمينان از سلامت و اثربخشي داروهاي گياهي است.

ج- داروهاي قاچاق و ماهواره ايي:

1-    داروهاي خارجي بدون مجوز وزارت بهداشت به دليل عدم اطمينان از سلامت تركيبات و عدم اطمينان از شرايط نگهداري و حمل و نقل آنها در طي ورود به كشور غيرقابل مصرف مي باشند.

2-    بسياري از داروهاي قاچاق در شرايط زير زميني و كاملا غير استاندارد توليد مي شوند.

3-    در صورت عدم وجود برچسب اصالت دارويي بر روي دارو و يا در صورت عدم ثبت كد ورود دارو به كشور(IRC ) و فارسي نوشته روي جلد دارو، بدليل احتمال بسيار بالاي قاچاق بودن دارو ، جهت اطمينان از اصالت آن با مركز اطلاع رساني داروي استان تماس حاصل فرماييد.

د- ورزشكاران و دوپينگ:

1-    استفاده از داروهاي هورموني و مكمل هاي غذايي غيرمجاز توسط ورزشكاران باعث بروز عوارض جبران ناپذير در ورزشكاران مي گردد.

2-    عوارض جانبي داروهاي هورموني مورد استفاده توسط ورزشكاران،ممكن است در كوتاه مدت و يا بلند مدت آشكار گردد.

3-    استفاده از داروهاي تقويتي  و ديگر داروها جهت از بين بردن عوارض جانبي داروهاي هورموني يك باور غلط بوده و خود مي تواند آسيب بيشتري به بدن وارد نمايد.

4-    مكمل هاي غذايي در صورت نداشتن مجوز ورود، به دليل عدم اطمينان از مواد موجود در آنها و نيز عدم اطمينان از شرايط نگهداري و حمل و نقل آنها غيرقابل مصرف مي باشند.

5-    ر‍ژيم غذايي متناسب با ورزش و استفاده از مكمل هاي غذايي مجاز همراه با مشاوره پزشك و مركز اطلاع رساني دارويي استان مي تواند بهترين راهكار براي ورزشكاران باشد.

ه- مقاومت ميكروبها به آنتي بيوتيك ها-يك تهديد جهاني:

1-    بسياري از موارد سرماخوردگي ويروسي بوده و مصرف آنتي بيوتيك  در اين موارد اشتباه بوده و مي تواند آسيب رسان باشد.

2-    مصرف خودسرانه آنتي بيوتيك ها،خصوصا انواع تزريقي آنها، مي تواند باعث بروزمقاومت در ميكروب ها نسبت به اين داروها شده و به مرور زمان از ارزش درماني آنها بكاهد.

3-    مصرف خودسرانه و يا ناقص آنتي بيوتيك ها مي تواند باعث ايجاد ميكروب هاي مقاوم تر شده و درمان آنها را سخت تر،گرانتر و با عوارض بيشتر نمايد.

4-    در صورت علائم به ظاهر يكسان،هرگز داروي خود را به ديگران پيشنهاد نكنيم زيرا علائم به ظاهر يكسان از نظر ما ممكن است از نظر پزشك داروهاي متفاوتي نياز داشته باشد.

و- نگهداري و مصرف منطقي دارو:

1-    تهيه و مصرف خودسرانه داروها و عدم مصرف كامل داروهاي تجويزي توسط پزشك، دليل اصلي انباشت دارو در منازل و در نتيجه تحميل هزينه هاي سنگين به اقتصاد كشور مي باشد.

2-    مصرف سرانه داروي هر ايراني حدود 4 برابر استاندارد جهاني است.

3-    حداقل 10 تا 15 % كل داروهاي كشور به صورت خودسرانه مصرف مي شود.

4-    استان خوزستان جزء پرمصرف ترين استان هاي كشور از لحاظ دارو مي باشد.

5-    داروها را دور از نور آفتاب،در محيط خشك و خنك(25 تا 30 درجه)نگهداري نماييم.

6-    شرايط نگهداري برخي داروها دريخچال(8-2 درجه) مي باشد.

ز- كاهش وزن با استفاده از دارو:

1-بسياري از داروهاي مورد استفاده جهت كاهش وزن اعم از شيميايي يا گياهي غيرمجاز مي باشند.

2-    مصرف داروهاي مجاز كاهنده وزن نيز داراي عوارض جانبي و منع مصرف هايي مي باشد كه تجويز آنها توسط پزشك را الزامي مي سازد.

3-    سالمترين و با دوام ترين راه كاهش وزن، رژيم غذايي مناسب و افزايش فعاليت فيزيكي(ورزش) مي باشد.

4-     جهت اطمينان از اصالت و سلامت داروهاي شيميايي و گياهي مورد استفاده در كاهش وزن با مركز اطلاع رساني داروي استان تماس حاصل فرماييد.

ح- افزايش وزن با استفاده از دارو:

1-    از آنجا كه لاغري داراي علت هاي بسياري همچون وراثت افراد،اختلالات تغذيه ايي،برخي بيماري ها و ... مي باشد،تنها بايد توسط پزشك تشخيص داده شده و درمان گردد.

2-    بسياري از داروهاي مورد استفاده جهت افزايش وزن اعم از گياهي،شيميايي و مكمل ها غيرمجاز مي باشند.

3-    كورتون ها و كاهنده هاي سوخت و ساز در بسياري از فرآورده هاي غيرمجاز(بدون ذكر نام آنها بر روي جلد دارو)استفاده شده و گاه عوارض جبران ناپذيري براي مصرف كننده ايجاد مي نمايند.

4-    افزايش اشتها و رفع ظاهري لاغري كه گاه در اثر مصرف برخي داروها(كورتونها) ايجاد مي گردد،فريبنده و زودگذر بوده و مصرف آنها عوارض شديدي چون پوكي استخوان،بيماري هاي گوارشي،آب مرواريد،بالا رفتن قندخون و فشارخون، تضعيف سيستم ايمني بدن و ... به جاي مي گذارند.

5-    سالمترين و با دوام ترين راه افزايش وزن، رژيم غذايي صحيح و ورزش مناسب مي باشد.

تاريخ به روز رساني : 6/6/90